ד"ר לאה סגל                                 (מחדשות בן עזר)

על ספרה של רות ריכטר

עפיפונים ועוגיות שוקולד

איורים הלה חבקין, סדרת קריאת כיף, הקיבוץ המאוחד

"לקחנו את החומרים לבניית העפיפון ואת נושי, ונסענו לחוף פלמחים. בדרך הזכרתי לסבתא: "אל תשכחי לקרוא לי אלון. זה השם החדש שלי בכיתה." פחדתי שסבתא תכעס שהחלפתי את השם שלי, והסברתי לה: "עכשיו, כשאני מתחיל להרגיש כמו ישראלי, אני חושב שהשם אלון מתאים לי יותר מהשם אלכס."

בשפה רהוטה רוקמת הסופרת רות ריכטר סיפור מרתק על תהליך קליטתו של אלכס, ילד שעלה לישראל מצרפת. המחברת מגוללת מנקודות תצפית של ילד ושל כלב את מאבקו של אלכס להיקלט בחברה הישראלית בשנות האלפיים. סיפורו של אלכס הוא סיפור ההצלחה של המימסד הציוני בקליטת העלייה בארץ. לפנינו סאגה של שלושה דורות: סבא מהנדס, סבתא סופרת, אבא רופא, אמא פסנתרנית ואלכס, המייצג את הדור השלישי במשפחה. רק כעבור כשנה, בסוף שנת הלימודים, בעת המעבר מכיתה ג' לכיתה ד', מצליח אלכס לבסס את מעמדו בכיתה, וההורים משתלבים בעבודה ומתכננים את הרחבת המשפחה.

בעיון נוסף נראה כי רות ריכטר מציבה ראי מול החברה הישראלית. לצדו של אלכס מתלווה הכלבלב נושי. מעיניו העצובות משתקפת החצר האחורית של החברה הישראלית. נושי הוא כלב קטן ופשוט. אין לו ייחוס, ומוצאו משולי החברה, מהמיכלאה של האגודה לצער בעלי חיים. הקליטה שלו במשפחה קשה. הוא נלחם בגזענות של עדי, חברתו הטובה של אלכס, ונושך את ידה כשהיא מתנכרת לו. על כך הוא נענש וחוזר למכלאה. אך ברוח האופטימיות המאפיינת את העלילה נמצא גם תיקונו של נושי, שנקלט לבסוף בהצלחה במשפחתו של אלכס.

הספר המרתק נקרא בנשימה עצורה, ומחנך את הקוראים הצעירים להעריך ולכבד את החריג והשונה. הוא מביא לפני הקורא הצעיר את קשיי הקליטה שבהם מתנסים ילדים עולים הנאבקים כדי להתקבל לחברת הילדים הישראלית.

הספר מאויר באיוריה הנפלאים של הילה חבקין, המקרבים את הגיבורים לליבו של הקורא הצעיר, ומביאים אותו לידי הזדהות עמם.

רות ריכטר, אגרונומית, אשת חינוך ומרצה בדֶמוס במכללה להכשרת מורים ע"ש א"ד גורדון בחיפה, כותבת ספרי נוער ותסריטים לסרטים קצרים. הסרטים, שזכו בפרסים והשתתפו בפסטיבלים בחו"ל, הוצגו פעמים אחדות בערוצים 22 ו-23. זה ספרה השביעי של הסופרת.