4.8.10   עץ השקמה בקיבוץ גדות < (תמונה)    :   סיפור מאת מוטקה ברק        

 

בשכונה הישנה , היום חדרי אירוח . בין בתים עם גגות רעפים  אדומים,  ובין עצים ממינים שונים  הנפוצים בכל חצר הקיבוץ ,גדל עץ שקמה Ficus  Sycomourus העץ היחידי במינו הגדל בגדות וסביבתה .

סוגי  עצים אחרים נפוצים  בכל הקיבוץ והסביבה.כמו   מכנף- נאה,  העץ פורח בצבע צהוב הפרחים נושרים ויוצרים שטיח  יפה סביב העץ  הובא לארץ מאמריקה הדרומית.  עץ  סיגלון פורח בצבע סגול  ארץ מוצא ברזיל , ועוד עצי אורן וזית  הידועים כמקום מוצאם  אזור ים- תיכון שיחים ממינים שונים ודשאים ירוקים, הנוי מטופח להפליא. עץ השקמה מוצאו באפריקה הטרופית . איך נדד לארץ ומתי הובא אומרים שבימי שלמה המלך ואולי קודם . עדין לא נחקר.  עץ  השקמה  נזכר בתנך כמה פעמים.

בספר מלאכים א/ פרק  י, פסוק יד אנו קוראים "כשקמים בשפלה"  כנראה היה נפוץ בשפלת החוף אפשר לראות פרטים בודדים במבואות  תל- אביב. עצים  גדולי מידות בעלי גזע בקוטר כשני מטר ויותר ששרדו  את כל מהלכי סלילת הכבישים והתפתחות  העיר . ועד כמה פרטים בודדים, באזור אשקלון וסביבותיה  יד " הפיתוח" דילגה עליהם ,

בעיון נוסף בתנך נזכרת השקמה ,שהנביא עמוס מנמק למה הוא לא מתאים להיות נבחר נביא, והוא אומר "אנוכי בוקר ובולס שקמים."פרק ז פסוק יד. ומכאן אנו למדים,היו בעלי מקצוע שעסקו בעונת הפרי בבליסת  שקמים יש להניח   שהיו עצי שקמה בארץ.בימי הנביא עמוס.

פרי השקמה ידוע בשמו העממי  גומס לפרי  הדומה לתאנה בצורתו   טעמו טפל בהשוואה לטעמן  העסיסי של התאנים . פרי השקמה צומח על הגזע , ועל הענף ישירות .כדי לגרום להבשלת פרי השקמה היו נוהגים לחרוץ חריצים חתכים בפרי,  העוסק במלאכה זו  בעונת חניטת הפרי נקרא בולס שקמים. ומה לשקמה זו הגדלה בין הצימרים בגדות ?

 

את השתיל הרך קיבל  שלמה סוקול  מחבר שהכיר בקיבוץ יגור.היה זה בשנת   1955לאחר תלאות רבות, בנסיעה באוטובוסים ובטרמפים  הגיע עם השתיל שהיה בפח חלוד ומתפורר . שם אותו ליד החדר , מלא את הפח במים ,ולמחרת פגש בגנן להתיעצות היכן לטעת את שתיל  עץ השקמה .( כמו שהיה נהוג כל עץ נטע לפי תכנון, ושקולים מקצועיים)

כאן קיבל שלמה" מקלחת קרה" .

העץ לא מתאים לאזור עמק החולה ,לא ישרוד את ימי החורף הקרים ,ועד טענות רבות לאי התאמתו להיות" אזרח " בשטח הקיבוץ.שלמה בחיבתו הידועה להיסטוריה ולצמחים .ובמיוחד  עץ שנזכר בתנ"ך  יש לו מקום בישוב הארץ .כנ"ל ויקרא פרק טז פסוק כג " כי תבואו אל הארץ ונטעתם כל עץ מאכל.עץ השקמה נותן פרותיו  ראויים למאכל, ויפה לנוי איזה פסול יש בו !

השתיל ניטע בקצה השכונה , עלה וגדל היה לעץ ,עברו כחמש שנים  וחורף של ממש היה בגדות כל הקיבוץ כוסה בשלג עמוק כעשרים ס"מ ואולי יותר,שטיח לבן פרוש על כל החצר, הכל נקי וצח כשלג." חגיגה  לילדים להשתעשע בשלג."

השלג נמוג והכל חזר לקדמותו עץ השקמה קפא , ולא נשאר על פני השטח סימן שהיה עץ ואתו קפאו  עוד כמה מיני עצים שלא עמדו בקור . הגיעו ימי הקיץ החמים , שורשי עץ השקמה התעוררו והצמיחו  נצרים צעירים שעלו והתפתחו התפצלו לכמה גזעים.

וכמו באגדות שהורידו למפלצת  את הראש צמחו שני ראשים תחתיו.כן עץ השקמה ,עברו שנים השכונה שינתה פניה כמה פעמים ...נחפר מקלט כל העפר מהחפירה,נערם סביב עץ השקמה.   לאחר פינוי העפר הכל נראה חלק לא נשאר אפילו גזע אחד , בתים שנפגעו בהפגזה פינו את מקומם לבתים חדשים . טרקטורים גדולים  נעים בשטח " חופשי" דורסים כל צמח משנים את פני השטח . הבניה הסתימה . אנשי הנוי נכנסים לפעולה ...לאחר כמה חודשי עבודה הכל נראה חדש, שכונה יפה , מגוננת ומצוחצחת. נשתלו עצים ,ניטעו שיחים , ודשאים רעננים ,בין הבתים.

שורשי עץ השקמה התעוררו שוב ,נצרים חדשים עלו וצמחו והיו לגזעים כל הגזעים יחד מהווים עץ ,המשתלב עם כל צמחיית הסביבה , יחיד במינו. מהפרות שנושרים לאחר הבשלתם  ניתן להכין ריבה טובה , 

                                                         >>  עץ השקמה בגדות                                                          

 

                                                                                                                 מוטקה